Grădina, raiul de acasă

Pentru mulți dintre noi, curtea e mai mult decât un spațiu verde unde poți ieși în week-end la un grătar… e locul în care se regăsesc, spațiul de reconectare cu natura, părticica de rai de unde poți privi nestingherit cerul sau poți alerga în voie alături de copiii tăi, alături de animalele de companie…. pe scurt, colțul unde poți fi tu așa cum simți să fii Colțul acesta de rai vine însă la pachet și cu activități complexe de întreținere, fără de care locul acesta superb s-ar putea ușor transforma în haos.

Astfel, vă prezentăm mai jos o serie de sfaturi pentru fiecare dintre activitățile necesare pentru întreținerea și înfrumusețarea spațiului din afara casei unde vă simțiți probabil cel mai bine, și în cadrul acestui articol ne vom baza pe câteva aspecte legate de însămânțarea și întreținerea gazonului, respectiv a plantelor pentru care decidem să facem loc în spațiul nostru verde.

Am putea așadar să începem, într-o ordine logică, cu pregătirea terenului pentru planurile pe care le aveți cu spațiul din curtea voastră, fie că vă propuneți un sațiu plin de verdeață, sau un spațiu unde să se alinieze în mod armonios pavele, dale, sau modele inspirate de pavaj. Dacă aveți în plan să cultivați plante, trebuie să țineți neapărat cont de calitatea solului și să îl reîmprospătați cu minerale și nutrienți. De asemenea, afânarea (fie manuală, fie mecanizată) reprezintă o etapă importantă înainte de a începe activitatea propriu-zisă de plantare.

Însămânțarea gazonului, de preferat primăvara, din martie pana în mai și la sfârșitul verii, începând din luna septembrie. Tot pentru a vă asigura un gazon sănătos, este extrem de necesară conceperea unui sistem funcțional de irigații, care să acopere cât mai bine suprafața însămânțată. În zilele de vară este recomandată irigarea în prima parte a dimineții, la prima oră, sau seara, după apusul soarelui, pentru a preveni scurgerea apei până la rădăcina, prin evaporare.

O atenție deosebită trebuie acordată eliminării buruienilor (prin erbicidare) și a dăunătorilor, care pot afecta grav, atât aspectul, cât și calitatea gazonului.

Acestea fiind spuse, să ne asigurăm că avem instrumentele și substanțele necesare și să pornim la treabă, fără a uita că, oricât de greu poate părea la început, „a planta o grădină înseamnă a crede în mâine” (Audrey Hepburn).